Photobucket
Dream High
click on the dropdown menu to navigate through this blog

TUTORIAL Layout FB II
Sunday, December 4, 2011 ★ 4:16 AM │ (2) angels
..

Korang boleh adjust kan Option ni mengikut creativity korang.
Right click kt ;


Enable, disable, edit or delete. Adjust-adjust kan then refresh FB korang..

Example: 



=


Jeng jeng jeng ! 

Happy trying ;"D



Photobucket TUTORIAL: Cara senang letak background FB, Tumblr, Youtube and etc.
★ 3:16 AM │ (0) angels


Okay now Deeja nak buat satu lagi tutorial. Ni sendiri punye tau, takde copy dari mana mana site.
Ni second tutorial kot, lantak la eh, hoho. Yang Deeja jumpa ni rasenye yang paling senang dah.


For the time being, Deeja masih tak jumpa lagi site yang best untuk 'create your own background'.
Guna yang sedia ada je la dulu ea.
Kalau korang ade nak syor kan mana mana site, tinggalkan link kat bawah okay. Thanks ^~^

First, pegi dekat website ni, (untuk pilih background) .
Then akan keluar gmbr aceni, korang kena install Stylish. -Less than 5 minutes je install.


Korang pilih je browser ape yang korang gune, then Install.

Siap install, pegi dekat http://userstyles.org/ and refresh that page. Click '' install with stylish ''.


Click!
Then g dekat korang punyer FB or Tumblr or Google or Gmail or Youtube and blah3, refresh page tu.
Tadaaaaaaaaaa! Jadi tak??
Lau tak jadi lagi, comment box je k.. Maybe korang tak paham ape yang Deeja cube sampaikan.
Hehe..

Extra: Userstyles ade macam macam layout untuk bermacam macam website. 
So korang kena rajin la gali satu satu page dekat situ ea.. And with your own creativity, 
korang blh gabungkan sebanyak mana layout membentuk 
satu Facebook Profile yang gorjuss!

Untuk buat tu.. pegi dekat.. (Tutorial Layout FB II) :D

:: Tadi baru lepas ajar si dia benda alah ni, tu yang terdetik nak wat tutorial. Hehe..
Beliau sungguh happy dengan font FB nya yang dah bertukar jambu ;D
HAHA. ::








Photobucket CARA PEGANG KAMERA DSLR
Sunday, October 23, 2011 ★ 9:16 PM │ (4) angels
Memandangkan sekarang ni ramai dah yang nak mula berjinak dengan kamera besar @ DSLR,
dengan full name nya digital single-lens reflex camera, maka dengan itu, sukacita lah Deeja nak share 
tips-tips ni. (Sebab Deeja pun ingat nak beli satu..Hehehe..)


Pada yang belum pandai tu, bukan tak pandai ya, BELUM PANDAI.. Ade contrast di situ.
Oleh itu, jangan malu, jangan segan, jangan pegang pegang, duduk renggang renggang,
meh lai lai kita bace same same.


Kang nanti dah beli DSLR mahal-mahal, dorh! Saloh pegang kat tompat awam ~_~"
Syiot malu.......  Patot la amek gambar itam je.. Ye dok? HAHA. Ingat kamera tu rosak ke hape.


Adakah cara memegang kamera itu penting?


Okay, sebenarnya mengetahui cara memegang kamera dengan betul adalah salah satu ‘basic photografi’ yang perlu kita tahu. Mengetahui cara memegang kamera dengan betul dapat membantu kita menangkap gambar dengan posisi kukuh dan tidak gegar.


Selain itu, ia juga membantu kita mengelakkan dari cepat letih jika menangkap gambar dengan menggunakan kamera DSLR yang lens nya besar dan panjang.


JOM MULA, ambik DSLR, and practice! 



BASIC

Ok, atas ni adalah cara pegang DSLR secara basic. 
Dimana kita gunakan tangan kiri untuk pegang kamera pada bahagian lens dia, dan tangan kanan kita gunakan untuk control setting DSLR seperti untuk tekan butang shutter release dan sebagainya. Lepas itu, kedua-dua siku kita rapatkan dengan badan untuk memperkukuhkan kedudukan DSLR seperti gambar diatas. Pastikan pegang dengan selesa dan rasa titik graviti pada DSLR untuk seimbangkan berat DSLR ketika memegang.


CARA LAIN

Kita boleh juga pegang DSLR dengan cara pada gambar diatas ini. Tapi untuk sesekali bolehlah. Kalau kita dah penat tangkap gambar dengan memegang kamera dengan cara basic, bolehlah cuba dengan cara kedua nih. Bila kita letak DSLR pada bahagian tangan yang dekat dengan bahu begini, kedudukan DSLR akan lebih kukuh dan peratusan untuk tergegar waktu tangkap gambar akan kurang. Tapi mungkin lambat sikitlah nak tukar setting dan cara begini mungkin sesuai untuk ambil gambar lanscape atau gambar yang menggunakan shutter speed yang rendah.

CARA PEGANG DSLR YANG SALAH!


Elakkan memegang DSLR dengan cara seperti gambar di atas. Memegang kamera dengan sebelah tangan tidak akan memperkukuhkan kedudukan kamera dan peratusan untuk menangkap gambar yang sharp adalah rendah. Pastikan juga tali kamera kita sangkutkan dileher atau lilitkan sedikit pada bahagian tangan kita. Jika DSLR kita terlepas jatuh, apa akan jadi? Memegang kamera dengan meletakkan kedua-dua belah tangan pada badan kamera, juga tidak akan mengukuhkan kedudukan kamera. Jadi elakkan dari pegang dengan cara begini.


Ini juga cara yang salah ketika memegang DSLR. Jadi pastikan tangan kita tidak ‘mengepak’ waktu nak tangkap gambar. Jangan lupa, rapatkan siku pada badan kita. Elakkan juga memegang kamera dengan meletakkan tangan kiri diatas lens DSLR. Ianya bukan saja menambahkan berat kamera tetapi ianya tidak akan mengukuhkan kedudukan kamera. Jadi pastikan pegang DSLR dengan meletakkan tangan kiri dibawah lens DSLR.

Cara Pegang DSLR Secara Menegak

Ada orang kata, bila kita shut gambar dengan menggunakan DSLR, kita tidak digalakkan menangkap gambar dengan cara menegakkan kamera kita. Sebab nampak tak profesional katanya. Yang ni, I have no idea lah.. Sendiri pikir ya. Tapi apa yang pasti, tidak menjadi salah pun kalau kita nak ambil gambar dengan cara menegakkan DSLR kita. Ok, cer tengok cara dibawah.


Cara yang sebelah kiri ini adalah kedudukan yang baik untuk pegang DSLR secara menegak. Tangan kanan digunakan untuk support berat kamera sambil menjaga setting. Manakala tangan kiri diletakkan dibawah lens untuk memperkukuhkan lagi kedudukan DSLR. Jadi, masalah gambar bergegar tidak akan berlaku. Kalau lihat cara pegang DSLR yang salah tu, kita boleh lihat kedudukan tangan kanan yang tidak stabil disitu…

Kedudukan Kaki


Untuk menstabilkan badan waktu mengambil gambar, pastikan kaki kiri dilangkahkan sedikit kehadapan dari kaki kanan. Jadi tak der lah rasa nak tumbang waktu tangkap gambar. Jangan rapatkan kaki dan berdiri tegak seperti gambar pada sebelah kanan diatas. Sebab kedudukan badan tidak akan stabil jika kita berdiri seperti itu.

Cara Pegang DSLR Waktu Tangkap Gambar View Rendah


Ok, diatas ini ada 3 contoh cara untuk pegang DSLR ketika hendak tangkap gambar pada kedudukan rendah. Cuba lihat kedudukan siku pada contoh gambar diatas. Siku sentiasa ditongkatkan pada kaki untuk menambah kestabilan kedudukan DSLR.


Cara yang salah, kalau lihat gambar pada sebelah kanan ini, siku tidak ditongkat pada kaki. Jadi kedudukan kamera tidak akan stabil.

Gunakan Sebarang Benda Yang Dekat Dengan Kita Untuk Support Badan




Cara Pegang DSLR Ketika Meniarap

Nak pegang DSLR ketika baring/meniarap pun ada cara jugak. Yang penting, kedudukan kamera mesti kukuh.


Seperti biasa, gunakan siku untuk support kamera dengan menongkat siku pada lantai atau tanah. Jangan buat seperti gambar yang salah diatas. Dimana dia tidak menggunakan siku, tetapi menggunakan badan untuk support kamera. Kita akan cepat rasa penat jika berbuat demikian dan DSLR yang kita pegang tidak akan stabil waktu menangkap gambar.

Akhir kata, di sini ada satu tips iaitu, ketika hendak tangkap gambar, elakkan dari bernafas. Secara logiknya, apabila kita bernafas badan kita akan bergerak. Jadi cara terbaik, tarik nafas sebelum tekan butang shutter release, tahan nafas ketika tekan butang shutter release dan hembus nafas selepas tangkap gambar.

Sekian. ^^




















Photobucket Tutorial Blogspot:Cara Membuat Facebook Fan Page
★ 7:04 PM │ (2) angels
First tutorial ni Deeja nak ajar cara buat FB fan page.. 

1) Pergi ke home / profile FB korang
Bawah tu ade advertising , klik.


2) Klik Facebook Page
Then, klik Create A Page


3) Lepas tu, pilih yang mana satu fan page yang sesuai dengan blog anda

4) Lepas pilih tu, isi maklumat yang tertera,
anda sudah mempunyai satu fan page, klik edit 


5) Isi maklumat mengenai fan page anda
Then, anda kena masukkan gambar jugak.

DONE! Selamat Ber-fan page ;))

Photobucket Tip cara belajar saat akhir/ last minit
★ 5:49 PM │ (0) angels

Tip cara belajar saat akhir/ last minit



1. 
Muhasabah diri. 

Ada orang yang mengharapkan gagal atau lulus, ada yang mengharapkan dapat A atau sebagainya. Tanya diri, sebenarnya mampu setakat mana. Jika anda berusaha saat akhir setakat mana gred yang anda dapat? Jika anda sudah tahu berapa anda dapat, anda kena menerimanya. Tetapi, kemungkinan anda dapat keptusan seperti diinginkan masih ada. Contohnya ada orang selalu gagal di sekolah dalam mata pelajaran Matematik Tambahan, tetapi dia berusaha saat akhir tanpa jemu dan akhirnya mendapat gred C. Hal ini memang selalu terjadi. Ada juga orang yang mendapat C, tapi apabila berusaha saat akhir mendapat A. Ini bukan cerita dongeng, yang penting gunakan saat akhir ini untuk

2. 
Jangan putus asa.

Selagi kertas soalan belum dijawab, selagi itu masih ada masa untuk ulang kaji. Jika sudah hantar kertas jawapan, barulah habis segala usaha kecuali doa. Jangan sudah habis menjawab baru menyesal tidak menggunakan masa yang ada ini untuk ulang kaji. Sudah habis SPM nanti sudah tidak ada apa-apa untuk dibaca, jadi sementara masa masih ada ini baca sajalah apa yang ada.

3. 
Hapuskan tabiat tidur terlebih atau terkurang. 

Masa macam ni patutnya tidur pukul 12 tengah malam dan bangun pukul 6 pagi bersamaan 6 jam. Bia
sanya apabila tak faham akan terus tidur, sepatutnya tukar ke topik lain, jangan memaksa diri.

4. 
Sekat hiburan. 

Selepas SPM, semua orang akan ada masa 5 hingga 6 bulan bercuti. Buat apalah main game, dengar muzik, main Facebook, main internet dan tengok tv pada masa ini. Yakin dan percayalah, selepas SPM ramai yang tak tau nak buat apa. Oleh itu, sementara masa masih ada ini, gunakan masa untuk menghafal dan memahami pelajaran.

5. 
Jangan buat benda pelik. 

Biasanya waktu-waktu macam ini akan ada macam-macam benda pelik berlaku. Contohnya jangan makan makanan yang tidak biasa makan, kerana bimbang akan sakit perut. Ataupun tiba-tiba ingin bersukan, bimbang juga nanti akan tercedera. Jangan juga makan ubat tahan tidur dan pil-pil yang tak sepatutnya.

6. 
Ulangkaji soalan ramalan SPM. 

Perlu diingat bukan 100% tepat ramalan ini, tapi jika terdesak memang sangat membantu. Biasanya cikgu ada tajuk-tajuk yang mengikut pengalamannya akan keluar. Kalau soalan matematik itu buatlah latihan soalan tahun lepas sebab memang akan keluar soalan yang lebih kurang serupa.

7. 
Belajar bijak. 

Jika nak baca satu buku memang tak akan dapat faham semua. Sekurang-kurangnya tengok soalan apa yang biasa keluar dalam soalan tahun lepas dan nilai diri sama ada soalan ini boleh buat atau tak. Jika tak boleh buat, sila tumpukan kepada tajuk yang rasa-rasa boleh buat.

8. 
Buang rasa nak habis semua dan cepat. 

Masa saat akhir ini memang boleh baca buku sampai habis, tapi satu apa pun tak faham. Agak-agak lah, masa yang ada ini bacalah sikit-sikit, kalau nak masuk semua sekaligus takut satu pun tak faham. Sekurang-kurangnya separuh soalan semasa SPM daripada tak tahu jawab langsung nanti. 

Photobucket TIPS BELAJAR SAAT SAAT AKHIR/ LAST MINIT
★ 5:39 PM │ (0) angels
Memandangkan SPM kurang sepurnama je lagi, di sini Deeja nak kongsikan tips-tips belajar pada saat akhir.

Petua :


Bertenang dan jangan cemas

Anda perlu bertenang dan jangan cemas. Tiada faedah yang akan diperolehi sekiranya anda cemas keterlaluan. Belajar disaat akhir juga memerlukan strategi yang betul. Ini kerana masa yang anda ada terhad. Selepas bertenang buat penilaian apa tindakan yang akan diambil seterusnya. Rancang tindakan yang akan diambil dan disiplinkan diri untuk mengikut perancangan yang dibuat.
na bace lagy ?

Photobucket Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu | Matematik Tambahan | English
★ 5:27 PM │ (0) angels

::DOWNLOAD LINK::


Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu


Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2003, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2005, Terengganu

Kertas 2, Percubaan SPM 2005, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 1, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu 
Kertas 2, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, SBP

Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Perak
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Perak
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka set 1
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka set 1
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka set 2
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka set 2
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 1, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, Terengganu


Soalan Percubaan SPM Matematik Tambahan


Kertas 1, Pep Pertengahan Tahun 2007, Ting 5, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Pep Pertengahan Tahun 2007, Ting 5, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Johor
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Johor
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu 
Kertas 2, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh

Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 1, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Perak
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 1, Pertghn Tahun 2011 Ting 4, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2011 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 2, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 1 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 2 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Kedah
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Kedah




Soalan Percubaan SPM Bahasa English



Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2000, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2001, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2001, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2002, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2002, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2003, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2003, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2005, Terengganu

Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 1, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu
Kertas 2, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 1, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 2, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 1 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 2 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Kedah
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Kedah


Photobucket
OLDER POST |
Pieces Of Me
meet the big beauty boss

I am NurulAin and this is my blog, it's mine. In this very little space from the World Wide Web, this could be the only place where in i can have my freedom to express myself, rant whenever i wanted to, post non-sense shit, type asdfghjkl until i get tired like an idiot. I mean, who the hell in the world, uhmm (except me) would do that effin thing? of course no one. EXCEPT ME.Alright, you've got it. I really am an idiot. okay? and you've got any problems with that? kiss my fist. Actually i'm just sixTEEN and i don't act like what normal teen girls do. I'm weird and i like crazy things. I like the smell of an old book, I yawn and don't close my mouth even if i'm in a public place.. and i blah blah, i blah too.. enough. bye byee! You may click links and contact to befriend with me.Thanks !
Tagboard
leave your message here and i'll pay you a visit later


ShoutMix chat widget
Links & Contacts
the great escapes to a beautiful land


Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend

Facebook nurul ain
Twitter nurul ain
Tumblr nurul ain
Blogskin nurul ain
Layout (c) sweet.m!sery
Re-edited by nurul ain
Icons from reviviscent
Resources: sea shells
TUTORIAL Layout FB II
Sunday, December 4, 2011 ★ 4:16 AM │ (2) angels
..

Korang boleh adjust kan Option ni mengikut creativity korang.
Right click kt ;


Enable, disable, edit or delete. Adjust-adjust kan then refresh FB korang..

Example: 



=


Jeng jeng jeng ! 

Happy trying ;"D



Photobucket TUTORIAL: Cara senang letak background FB, Tumblr, Youtube and etc.
★ 3:16 AM │ (0) angels


Okay now Deeja nak buat satu lagi tutorial. Ni sendiri punye tau, takde copy dari mana mana site.
Ni second tutorial kot, lantak la eh, hoho. Yang Deeja jumpa ni rasenye yang paling senang dah.


For the time being, Deeja masih tak jumpa lagi site yang best untuk 'create your own background'.
Guna yang sedia ada je la dulu ea.
Kalau korang ade nak syor kan mana mana site, tinggalkan link kat bawah okay. Thanks ^~^

First, pegi dekat website ni, (untuk pilih background) .
Then akan keluar gmbr aceni, korang kena install Stylish. -Less than 5 minutes je install.


Korang pilih je browser ape yang korang gune, then Install.

Siap install, pegi dekat http://userstyles.org/ and refresh that page. Click '' install with stylish ''.


Click!
Then g dekat korang punyer FB or Tumblr or Google or Gmail or Youtube and blah3, refresh page tu.
Tadaaaaaaaaaa! Jadi tak??
Lau tak jadi lagi, comment box je k.. Maybe korang tak paham ape yang Deeja cube sampaikan.
Hehe..

Extra: Userstyles ade macam macam layout untuk bermacam macam website. 
So korang kena rajin la gali satu satu page dekat situ ea.. And with your own creativity, 
korang blh gabungkan sebanyak mana layout membentuk 
satu Facebook Profile yang gorjuss!

Untuk buat tu.. pegi dekat.. (Tutorial Layout FB II) :D

:: Tadi baru lepas ajar si dia benda alah ni, tu yang terdetik nak wat tutorial. Hehe..
Beliau sungguh happy dengan font FB nya yang dah bertukar jambu ;D
HAHA. ::








Photobucket CARA PEGANG KAMERA DSLR
Sunday, October 23, 2011 ★ 9:16 PM │ (4) angels
Memandangkan sekarang ni ramai dah yang nak mula berjinak dengan kamera besar @ DSLR,
dengan full name nya digital single-lens reflex camera, maka dengan itu, sukacita lah Deeja nak share 
tips-tips ni. (Sebab Deeja pun ingat nak beli satu..Hehehe..)


Pada yang belum pandai tu, bukan tak pandai ya, BELUM PANDAI.. Ade contrast di situ.
Oleh itu, jangan malu, jangan segan, jangan pegang pegang, duduk renggang renggang,
meh lai lai kita bace same same.


Kang nanti dah beli DSLR mahal-mahal, dorh! Saloh pegang kat tompat awam ~_~"
Syiot malu.......  Patot la amek gambar itam je.. Ye dok? HAHA. Ingat kamera tu rosak ke hape.


Adakah cara memegang kamera itu penting?


Okay, sebenarnya mengetahui cara memegang kamera dengan betul adalah salah satu ‘basic photografi’ yang perlu kita tahu. Mengetahui cara memegang kamera dengan betul dapat membantu kita menangkap gambar dengan posisi kukuh dan tidak gegar.


Selain itu, ia juga membantu kita mengelakkan dari cepat letih jika menangkap gambar dengan menggunakan kamera DSLR yang lens nya besar dan panjang.


JOM MULA, ambik DSLR, and practice! 



BASIC

Ok, atas ni adalah cara pegang DSLR secara basic. 
Dimana kita gunakan tangan kiri untuk pegang kamera pada bahagian lens dia, dan tangan kanan kita gunakan untuk control setting DSLR seperti untuk tekan butang shutter release dan sebagainya. Lepas itu, kedua-dua siku kita rapatkan dengan badan untuk memperkukuhkan kedudukan DSLR seperti gambar diatas. Pastikan pegang dengan selesa dan rasa titik graviti pada DSLR untuk seimbangkan berat DSLR ketika memegang.


CARA LAIN

Kita boleh juga pegang DSLR dengan cara pada gambar diatas ini. Tapi untuk sesekali bolehlah. Kalau kita dah penat tangkap gambar dengan memegang kamera dengan cara basic, bolehlah cuba dengan cara kedua nih. Bila kita letak DSLR pada bahagian tangan yang dekat dengan bahu begini, kedudukan DSLR akan lebih kukuh dan peratusan untuk tergegar waktu tangkap gambar akan kurang. Tapi mungkin lambat sikitlah nak tukar setting dan cara begini mungkin sesuai untuk ambil gambar lanscape atau gambar yang menggunakan shutter speed yang rendah.

CARA PEGANG DSLR YANG SALAH!


Elakkan memegang DSLR dengan cara seperti gambar di atas. Memegang kamera dengan sebelah tangan tidak akan memperkukuhkan kedudukan kamera dan peratusan untuk menangkap gambar yang sharp adalah rendah. Pastikan juga tali kamera kita sangkutkan dileher atau lilitkan sedikit pada bahagian tangan kita. Jika DSLR kita terlepas jatuh, apa akan jadi? Memegang kamera dengan meletakkan kedua-dua belah tangan pada badan kamera, juga tidak akan mengukuhkan kedudukan kamera. Jadi elakkan dari pegang dengan cara begini.


Ini juga cara yang salah ketika memegang DSLR. Jadi pastikan tangan kita tidak ‘mengepak’ waktu nak tangkap gambar. Jangan lupa, rapatkan siku pada badan kita. Elakkan juga memegang kamera dengan meletakkan tangan kiri diatas lens DSLR. Ianya bukan saja menambahkan berat kamera tetapi ianya tidak akan mengukuhkan kedudukan kamera. Jadi pastikan pegang DSLR dengan meletakkan tangan kiri dibawah lens DSLR.

Cara Pegang DSLR Secara Menegak

Ada orang kata, bila kita shut gambar dengan menggunakan DSLR, kita tidak digalakkan menangkap gambar dengan cara menegakkan kamera kita. Sebab nampak tak profesional katanya. Yang ni, I have no idea lah.. Sendiri pikir ya. Tapi apa yang pasti, tidak menjadi salah pun kalau kita nak ambil gambar dengan cara menegakkan DSLR kita. Ok, cer tengok cara dibawah.


Cara yang sebelah kiri ini adalah kedudukan yang baik untuk pegang DSLR secara menegak. Tangan kanan digunakan untuk support berat kamera sambil menjaga setting. Manakala tangan kiri diletakkan dibawah lens untuk memperkukuhkan lagi kedudukan DSLR. Jadi, masalah gambar bergegar tidak akan berlaku. Kalau lihat cara pegang DSLR yang salah tu, kita boleh lihat kedudukan tangan kanan yang tidak stabil disitu…

Kedudukan Kaki


Untuk menstabilkan badan waktu mengambil gambar, pastikan kaki kiri dilangkahkan sedikit kehadapan dari kaki kanan. Jadi tak der lah rasa nak tumbang waktu tangkap gambar. Jangan rapatkan kaki dan berdiri tegak seperti gambar pada sebelah kanan diatas. Sebab kedudukan badan tidak akan stabil jika kita berdiri seperti itu.

Cara Pegang DSLR Waktu Tangkap Gambar View Rendah


Ok, diatas ini ada 3 contoh cara untuk pegang DSLR ketika hendak tangkap gambar pada kedudukan rendah. Cuba lihat kedudukan siku pada contoh gambar diatas. Siku sentiasa ditongkatkan pada kaki untuk menambah kestabilan kedudukan DSLR.


Cara yang salah, kalau lihat gambar pada sebelah kanan ini, siku tidak ditongkat pada kaki. Jadi kedudukan kamera tidak akan stabil.

Gunakan Sebarang Benda Yang Dekat Dengan Kita Untuk Support Badan




Cara Pegang DSLR Ketika Meniarap

Nak pegang DSLR ketika baring/meniarap pun ada cara jugak. Yang penting, kedudukan kamera mesti kukuh.


Seperti biasa, gunakan siku untuk support kamera dengan menongkat siku pada lantai atau tanah. Jangan buat seperti gambar yang salah diatas. Dimana dia tidak menggunakan siku, tetapi menggunakan badan untuk support kamera. Kita akan cepat rasa penat jika berbuat demikian dan DSLR yang kita pegang tidak akan stabil waktu menangkap gambar.

Akhir kata, di sini ada satu tips iaitu, ketika hendak tangkap gambar, elakkan dari bernafas. Secara logiknya, apabila kita bernafas badan kita akan bergerak. Jadi cara terbaik, tarik nafas sebelum tekan butang shutter release, tahan nafas ketika tekan butang shutter release dan hembus nafas selepas tangkap gambar.

Sekian. ^^




















Photobucket Tutorial Blogspot:Cara Membuat Facebook Fan Page
★ 7:04 PM │ (2) angels
First tutorial ni Deeja nak ajar cara buat FB fan page.. 

1) Pergi ke home / profile FB korang
Bawah tu ade advertising , klik.


2) Klik Facebook Page
Then, klik Create A Page


3) Lepas tu, pilih yang mana satu fan page yang sesuai dengan blog anda

4) Lepas pilih tu, isi maklumat yang tertera,
anda sudah mempunyai satu fan page, klik edit 


5) Isi maklumat mengenai fan page anda
Then, anda kena masukkan gambar jugak.

DONE! Selamat Ber-fan page ;))

Photobucket Tip cara belajar saat akhir/ last minit
★ 5:49 PM │ (0) angels

Tip cara belajar saat akhir/ last minit



1. 
Muhasabah diri. 

Ada orang yang mengharapkan gagal atau lulus, ada yang mengharapkan dapat A atau sebagainya. Tanya diri, sebenarnya mampu setakat mana. Jika anda berusaha saat akhir setakat mana gred yang anda dapat? Jika anda sudah tahu berapa anda dapat, anda kena menerimanya. Tetapi, kemungkinan anda dapat keptusan seperti diinginkan masih ada. Contohnya ada orang selalu gagal di sekolah dalam mata pelajaran Matematik Tambahan, tetapi dia berusaha saat akhir tanpa jemu dan akhirnya mendapat gred C. Hal ini memang selalu terjadi. Ada juga orang yang mendapat C, tapi apabila berusaha saat akhir mendapat A. Ini bukan cerita dongeng, yang penting gunakan saat akhir ini untuk

2. 
Jangan putus asa.

Selagi kertas soalan belum dijawab, selagi itu masih ada masa untuk ulang kaji. Jika sudah hantar kertas jawapan, barulah habis segala usaha kecuali doa. Jangan sudah habis menjawab baru menyesal tidak menggunakan masa yang ada ini untuk ulang kaji. Sudah habis SPM nanti sudah tidak ada apa-apa untuk dibaca, jadi sementara masa masih ada ini baca sajalah apa yang ada.

3. 
Hapuskan tabiat tidur terlebih atau terkurang. 

Masa macam ni patutnya tidur pukul 12 tengah malam dan bangun pukul 6 pagi bersamaan 6 jam. Bia
sanya apabila tak faham akan terus tidur, sepatutnya tukar ke topik lain, jangan memaksa diri.

4. 
Sekat hiburan. 

Selepas SPM, semua orang akan ada masa 5 hingga 6 bulan bercuti. Buat apalah main game, dengar muzik, main Facebook, main internet dan tengok tv pada masa ini. Yakin dan percayalah, selepas SPM ramai yang tak tau nak buat apa. Oleh itu, sementara masa masih ada ini, gunakan masa untuk menghafal dan memahami pelajaran.

5. 
Jangan buat benda pelik. 

Biasanya waktu-waktu macam ini akan ada macam-macam benda pelik berlaku. Contohnya jangan makan makanan yang tidak biasa makan, kerana bimbang akan sakit perut. Ataupun tiba-tiba ingin bersukan, bimbang juga nanti akan tercedera. Jangan juga makan ubat tahan tidur dan pil-pil yang tak sepatutnya.

6. 
Ulangkaji soalan ramalan SPM. 

Perlu diingat bukan 100% tepat ramalan ini, tapi jika terdesak memang sangat membantu. Biasanya cikgu ada tajuk-tajuk yang mengikut pengalamannya akan keluar. Kalau soalan matematik itu buatlah latihan soalan tahun lepas sebab memang akan keluar soalan yang lebih kurang serupa.

7. 
Belajar bijak. 

Jika nak baca satu buku memang tak akan dapat faham semua. Sekurang-kurangnya tengok soalan apa yang biasa keluar dalam soalan tahun lepas dan nilai diri sama ada soalan ini boleh buat atau tak. Jika tak boleh buat, sila tumpukan kepada tajuk yang rasa-rasa boleh buat.

8. 
Buang rasa nak habis semua dan cepat. 

Masa saat akhir ini memang boleh baca buku sampai habis, tapi satu apa pun tak faham. Agak-agak lah, masa yang ada ini bacalah sikit-sikit, kalau nak masuk semua sekaligus takut satu pun tak faham. Sekurang-kurangnya separuh soalan semasa SPM daripada tak tahu jawab langsung nanti. 

Photobucket TIPS BELAJAR SAAT SAAT AKHIR/ LAST MINIT
★ 5:39 PM │ (0) angels
Memandangkan SPM kurang sepurnama je lagi, di sini Deeja nak kongsikan tips-tips belajar pada saat akhir.

Petua :


Bertenang dan jangan cemas

Anda perlu bertenang dan jangan cemas. Tiada faedah yang akan diperolehi sekiranya anda cemas keterlaluan. Belajar disaat akhir juga memerlukan strategi yang betul. Ini kerana masa yang anda ada terhad. Selepas bertenang buat penilaian apa tindakan yang akan diambil seterusnya. Rancang tindakan yang akan diambil dan disiplinkan diri untuk mengikut perancangan yang dibuat.
na bace lagy ?

Photobucket Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu | Matematik Tambahan | English
★ 5:27 PM │ (0) angels

::DOWNLOAD LINK::


Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu


Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2003, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2005, Terengganu

Kertas 2, Percubaan SPM 2005, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 1, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu 
Kertas 2, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, SBP

Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Perak
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Perak
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka set 1
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka set 1
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka set 2
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka set 2
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 1, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, Terengganu


Soalan Percubaan SPM Matematik Tambahan


Kertas 1, Pep Pertengahan Tahun 2007, Ting 5, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Pep Pertengahan Tahun 2007, Ting 5, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Johor
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Johor
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu 
Kertas 2, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh

Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 1, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Perak
Kertas 1,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 2,Percubaan SPM 2010, Melaka
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 1, Pertghn Tahun 2011 Ting 4, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2011 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 2, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 1 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 2 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Kedah
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Kedah




Soalan Percubaan SPM Bahasa English



Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2000, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2001, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2001, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2002, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2002, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2003, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2003, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu

Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2004, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2005, Terengganu

Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2007, Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, TIMES
Kertas 1, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 2, Percubaan SPM 2007, Melaka
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Sek Berasrama Penuh 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perak
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Johor 
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2008, Ting 4, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 2, Percubaan SPM 2008, Perlis
Kertas 1, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu
Kertas 2, Sem 1 Ting 5 2009, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Pahang
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sek Berasrama Penuh
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Selangor
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Sabah
Kertas 1, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Percubaan SPM 2009, Perak
Kertas 2, Pertghn Tahun 2010 Ting 4, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Terengganu 
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Kelantan
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Johor
Kertas 1, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 2, Percubaan SPM 2010, Selangor
Kertas 1, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 2, Pep Akhir Tahun 2010, Ting 4, Trg
Kertas 1, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2009 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, TerengganuKertas 2, Pertghn Tahun 2011 Ting 5, Terengganu
Kertas 1, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 2, Pep Pertengahan Tahun 2011 SBP
Kertas 1 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 2 Percubaan SPM 2011 SBP
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Terengganu
Kertas 1, Percubaan SPM 2011, Kedah
Kertas 2, Percubaan SPM 2011, Kedah


Photobucket
OLDER POST |